Sökmotoroptimering 2015

Sent omsiders så tänkte jag tipsa om blogginlägget jag gjorde på Viseo om sökmotoroptimering 2015 där jag skriver om det viktigaste att tänka på gällande sökmotoroptimering år 2015. Som ni kanske sett nyligen så började Google att ranka sidor annorlunda beroende på om du har en mobilanpassad sida eller inte. Att du bör mobilanpassa din sida var en sakerna vi tryckte på i bloggartikeln.

Om du inte läst den än, så gör det nu!

Ha det gott!

Permanenta länkar

 

länkar

Jag får ofta frågan vad som händer och bör hända med alla de länkar ett SEO företag byggt när och om kunden avslutar samarbetet.

Som jag uppfattar det så är det vanligast att länkarna som byggts från SEO företagets egna domäner tas bort om samarbetet avslutas. Detta är också helt korrekt och naturligt enligt min mening. Låt mig förklarar varför.

Först och främst måste man fråga sig hur den här diskussionen uppstått. Antagligen har den gjort det genom att man jämför sökmotoroptimering med vissa engångstjänster vilket den inte är jämförbar med. Om man köper en profil från en marknadsföringsbyrå med broschyrer, pennor, foton, text osv. så får man givetvis behålla det även om man inte fortsätter att köpa mer material från dem.

Men sökmotoroptimering är en abonnemangstjänst och man måste istället jämföra med andra abonnemangstjänster så som tidningsannonsering, tv annonsering, radioannonsering, Google AdWords etc. Avslutar man dessa tjänster får man givetvis inte möjlighet att synas i dessa medier längre, och på samma sätt är det med sökmotoroptimering.

Sedan är det givetvis så att det är en viss skillnaden på annonsering och SEO då man med SEO inte kan garantera en viss placering av hemsidan vilket man kan när man köper klassisk annonsering. Samtidigt kan inte en TV annons garantera ett visst antal tittare. Man kan dock göra en uppskattning och det kan även en bra SEO byrå också göra. När vi diskuterar det här måste vi utgå ifrån att SEO företaget KAN ta bra placeringar på Google.

För att sedan klargöra hur sökmotoroptimering fungerar så måste man veta att den består av flera olika delar. Allt arbete som gjorts PÅ hemsidan i form av on page ska ju givetvis vara kvar även när man avslutar ett samarbete, jag har aldrig hört talas om något SEO företag som går in och tar bort sådana ändringar. Sedan kan man ha byggt länkar från webbkataloger, byggt citations, utfört linkbait och på olika sätt fått (bra) länkar från domäner runt om på internet. Dessa länkar
är det rimligtvis inte heller något SEO företag som går in och aktivt tar bort. Det skulle enligt mig vara mycket oseriöst att göra det. Att bara jobba på det här sättet är dock inte tillräckligt effektivt för att genererar bra resultat.

Det vanligaste sättet att få länkar ifrån är dock från domäner som SEO företaget själva äger, att företaget köpt eller byggt upp domäner som i Googles ögon är starka och att man sedan bygger länkar därifrån till kunderna. Dessa domäner kostar pengar att underhålla och bara ett begränsat antal kunder kan använda sig av en och samma domän. Låt oss för enkelhetens skull säga att t.ex endast 5 företag kan ha sina länkar på en domän. Om då ett företag avslutar SEO tjänsten så tar SEO företaget rimligtvis bort dessa länkar eftersom att man kan inte få “annonsplats” för evigt på
samma sätt som att man inte kan få en evig TV annons bara för att man under en viss tid betalat för det. Man kan alltså säga att de länkarna man får från SEO företagets domäner är något man betalar hyra för. Avslutar man samarbetet och slutar att betala så slutar man också att hyra

Alla länkar är kvar = spam?
Om det är så att SEO företaget säger sig INTE ta bort länkarna så är det relevant att fråga sig var de då får länkarna ifrån. Jag skulle vilja påstå att risken för att dessa länkar är spam, t.ex bloggkommentarer, forumkommentarer osv. är väldigt stor då man som företag normalt sett inte har råd att fortsätta ge service till en kund som slutat betala. Kvalitélänkar kostar pengar.

Alla kunder man fått från sökmotoroptimeringen är ju KVAR, alla affärer man gjort är ju såklart kvar, det kan ju ingen ta ifrån någon. Om det går bra med sökmotoroptimeringen så är det ju rimligt att fortsätta. Om det inte går bra så gör det ju inget att länkarna tas bort.

Fungerar länkar?

Om du vill testa och se om det verkligen fungerar med att bygga länkar till en hemsida och få den att ranka på Googles förstasida, utan att ens ordet du Googlar på finns på hemsidan. Testa då att Googla: “click here”.

click here

Som du ser dyker bl.a Adobe Flash Player, Real Player, Apple och Paypal upp, trots att de varken har synonymer till eller orden “click here” någonstans överhuvudtaget på webbsidorna.

Anledningen till att de kommer upp där är att de har tusentals länkar till sig från olika webbplatser där det står “To download Adobe Flash Player click here” och ordet “click here” blir en länk. Så här fallerar alltså Google och ger oss något vi inte sökte efter (vad man nu söker efter när man söker efter “click here”. Det finns en digital marknadsföringsbyrå som heter “Click Here” som du ser och den borde ju komma etta och de andra sidorna borde inte finnas där alls.

Det här är ett extremt exempel och väldigt sällsynt att det blir så här fel. Om ett företag lägger tid och pengar på att bygga länkar till sin webbplats så hoppas det med all säkerhet på att sälja något. Om de inte säljer något har de i längden inte råd eller incitament att fortsätta att lägga tid och pengar på att ligga högt upp på Google.

Anyway, vad jag ville illustrera var att länkar alltid har fungerat på Google (ända sedan Google hette Backrub) och fortsätter att fungera än idag.